SVA Kennisbank thema Logistieke platforms / data delen

Risico's / Criminaliteit 

home  /   Logistieke platforms data delen / risico's criminaliteit

Voorkom cybercriminaliteit

Ook in de logistieke sector is technologie is een bepalende factor geworden voor groei en concurrentievermogen. Plannings- en managementprocessen (WMS, TMS) en track-and-trace systemen zijn geautomatiseerden bij vrijwel alle vervoerders in gebruik. Technologische innovatie is hierdoor ook voor logistieke bedrijven een strategisch organisatievraagstuk geworden. Naast commerciële kansen heeft de voortschrijdende automatisering en digitalisering ook keerzijdes. Inzicht in de bedreigingen als gevolg van automatisering en digitalisering voor bedrijven in de transport en logistiek. De aard van de risico’s wordt geïnventariseerd, maar ook hoe kun je schade voorkomen: preventie en impactbeperking.

Lees het hele artikel


Diefstal via vrachtuitwisselingssite

Platforms, waarop vracht of vrachtruimte kan worden aangeboden. Oftewel vrachtuitwisselingssites. Nederland wordt steeds meer een land waarin logistieke partijen een transport organiseren, maar niet noodzakelijkerwijs zelf uitvoeren.Of het nu gaat om 3 PL, 4 PL, supply chain solutions providers, of ‘gewone’ wegvervoerders: al die partijen zoeken regelmatig een (onder)vervoerder om transportopdrachten uit te voeren. En dat doen zij steeds vaker via internetplatforms of vrachtuitwisselingssite. Maar hoe veilig is het aanbod van de vervoerder. En kan het platform aansprakelijk gesteld worden bij diefstal door de vervoerder?

Lees het hele artikel


Diefstal van lading is van alle tijden, maar ook criminelen zijn innovatief en vinden steeds weer nieuwe manieren om lading te stelen of ‘digitaal in te breken’, om zo uiterst vertrouwelijke gegevens in handen te krijgen. Wat is de aansprakelijkheid van spelers in de transport- en logistieksector voor schade als gevolg van cybercriminaliteit. En hoe kun je aansprakelijkheid voorkomen: 'cybersecurity’.

Lees het hele artikel