arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search
2018

SVA Congres

Thematisch congres over horizontale samenwerking
Datum
13 maart 2018
Tijd
12:00
Locatie
Lloyds-kwartier (STC college), Rotterdam
Early bird tarief

Inschrijven

Op dinsdag 13 maart 2018 zal het SVA-congres plaatsvinden in het Lloyds-kwartier (STC college) in Rotterdam. Wilt u zich inschrijven voor het congres, ga dan naar het inschrijfformulier.  

Inschrijfformulier voor individuele deelnemer

Inschrijfformulier voor groepsaanmelding

Als u zich inschrijft voor 1 februari 2018, profiteert u van een aantrekkelijk early bird tarief! Voor leden van een aantal belangenorganisaties geldt een korting van €40,- op de normale tarieven. 

Thematisch congres

Het bundelen van goederenstromen kan voor zowel verladers als vervoerders kostenvoordelen opleveren. Er zijn minder vrachtwagens, treinen en schepen nodig om dezelfde hoeveelheid goederen te verplaatsen. Beter voor het milieu! Minder congestie!

Het bundelen van goederenstromen kan door horizontale samenwerking tussen verladers óf door samenwerking tussen vervoerders.

In het juridische congres bekijken we vanuit verschillende rechtsgebieden naar het thema: vervoerrecht, overeenkomstenrecht, mededingingsrecht, ICT-recht, privacy-recht.

In het bedrijfskundige congres gaan we kijken naar de instrumenten die beschikbaar zijn om deze samenwerking tot een succes te maken. Een belangrijk instrument is informatie-uitwisseling via platforms, via de elektronische vrachtbrief, via betrouwbare koppelingen (iShare). Daarnaast draaien er proefprojecten zoals Nextrust en Compose 5PL.

Programma

Prof. dr. Goos Kant (keynote spreker) zal in een plenaire zitting spreken over hoe zet je een samenwerking op (praktische handvaten), hoe ziet de nabije toekomst eruit (platforms, digitalisering, robotisering, platooning, drones….), grenzen aan de samenwerking uit het mededingingsrecht (prijsafspraken, verdelen van klanten, geografische verdeling, verrekenen van baten en lasten) .

Vervolgens kunnen deelnemers kiezen tussen het bedrijfskundige uitwerking van het thema (in de Müllerzaal), of een juridische uitwerking (in de Lloydzaal). Na elke sessie kunnen deelnemers van zaal wisselen. 

Titel van het bedrijfskundig congres: De toekomst van horizontale samenwerking  

 • Sessie 1: Jikke Biermasz over samenwerking in de dagelijkse praktijk
 • Sessie 1: Roderick Roodenburg over platforms als tool voor horizontale samenwerking
 • Sessie 2: Nanne Schriek  over het project Compose 5PL
 • Sessie 2: Cees Dekker Grenzen aan horizontale samenwerking: mededingingsrecht
 • Sessie 3: Jörgen Hensgens over Data delen: TransFollow als tool voor horizontale samenwerking
 • Sessie 3: Mariana ter Veen over veilig data delen
   

Titel van het juridisch congres: Goede afspraken over horizontale samenwerking

 • Sessie 1: Wouter Verheyen over verdeling van de lusten en de lasten
 • Sessie 1: Carlijn ten Bruggencate over  ladingaansprakelijkheid en verzekeringen
 • Sessie 2: Leendert van Hee over ladingaansprakelijkheid bij synchromodaliteit vanuit de praktijk
 • Sessie 2: Jos van der Meché over contracteren, algemene voorwaarden voor horizontale samenwerking?
 • Sessie 3: Polo van der Putt juridische do´s and don´t´s voor data delen
 • Sessie 3: Olaf van Haperen Over de juridische grenzen aan data delen
Congres

Over de sprekers

Prof. dr. Goos Kant is Professor in Business Analytics aan de Universiteit van Tilburg, tevens directeur van ORTEC. Samen met evofenedex werkt hij aan het opzetten van match making tool Compose.

mr. Jikke Biermasz is partner en advocaat bij Kneppelhout. Zij is betrokken bij verschillende (inter)nationale innovatieprojecten om horizontale samenwerking in de logistiek te stimuleren, zoals het CO3 project Collaboration Concepts for Comodality en Nextrust.

Roderick Roodenburg is een supply chain-expert, die een platform heeft ontwikkelt,waar de netwerken van transporteurs over elkaar heen gelegd worden, waardoor de lege ruimte direct zichtbaar wordt.

Nanne Schriek is een logistiek expert, werkzaam bij evofenedex. Hij ontwikkelt de match making tool Compose.

Cees Dekker is gespecialiseerd in Europees recht, mededingingsrecht en staatssteun en heeft op deze gebieden ruime ervaring met procedures voor de nationale en Europese rechters.

Jörgen Hensgens is per 1 januari 2018 directeur van Beurtvaartadres.Voorafgaand aan zijn aanstelling bij Beurtvaartadres was Jörgen Hensgens VP Strategy & Operations bij Basware. Hij heeft meer dan 18 jaar ervaring in proces automatisering en digitalisering.

 Mariane ter Veen, na haar studie Kunstmatige Intelligentie, en een stukje Psychologie, is zij werkzaam geweest bij IBM en bij eHerkenning. Momenteel is zij projectmanager van iShare: een afsprakenstelsel en geen platform; iSHARE faciliteert partijen in bestaande initiatieven van data delen.

Wouter Verheyen Wouter Verheyen obtained a PhD at KULeuven and afterwards became an assistant professor at Erasmus University Rotterdam and lecturer/ Researcher at Odisee UC Brussels. In his research, Wouter has special attention for projects on platooning, cooperative logistics, passenger rights, transport intermediaries, innovation and transport law and sharing economy.

Carlijn ten Bruggencate is partner en advocaat bij Cox Ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in handelsrecht, vervoerrecht (alle vervoersmodaliteiten en aanpalende logistieke kwesties zoals opslag, overslag, stuwadoorswerk, aanvaringen op zee en averij grosse) en verzekeringsrecht (met een focus op goederentransportverzekeringen, AVB- en werkmaterieelverzekeringen). 

Leendert van Hee heeft een brede proces- en adviespraktijk bij Van Traa advocaten op het gebied van het (internationale) goederenvervoer. Hij is gespecialiseerd in transportschadeclaims. De Grotius specialisatieopleiding Vervoerrecht heeft hij cum laude afgerond.

Jos van der Meché is partner van AKD en werkzaam voor de praktijkgroep Transport & Energy. Hij is gespecialiseerd in vervoer over de weg (CMR), logistieke dienstverlening, alsmede spoorvervoer. Jos is een specialist in het oplossen van ‘cargo conflicts’ en treedt regelmatig op in zaken die verband houden met internationale geschillen over eigendomskwesties, beslag, retentierechten etc. 

Polo van der Putt leidt de IT- en sourcingpraktijk van Vondst. Hij is arbiter bij de Stichting Geschillenoplossing Automatisering. Daarnaast is hij redactievoorzitter van IT en Recht (www.itenrecht.nl).

Olaf van Haperen leidt de sectie Intellectuele Eigendommen en IT van kantoor Kneppelhout.