SVA Kennisbank thema CMR en eCMR

Weg en Wagen Themanummer over eCMR

home  cmr en ecmr ecmr /weg en wagen themanummer

In Weg en Wagen nummer 72 zijn diverse artikelen verschenen, die van belang zijn voor het gebruik van de elektronische vrachtbrief.

The e-magazine is also translated in englisch you can download it here  

Hieronder een overzicht van de artikelen in nummer 72:

De elektronische vrachtbrief: de stand van zaken in binnen- en buitenland / Mr. J.K.M. van der Meché

Bij vervoer van goederen over de weg is het gebruik van een vrachtbrief verplicht. Al sinds 1994 is het gebruik van een elektronische versie van de vrachtbrief in Nederland toegestaan. Hoe staat het er twintig jaar later voor met de elektronische vrachtbrief in het wegvervoer?

Lees het artikel

Elektronische cognossementen en zeevrachtbrieven / Prof. Mr. M.H. Claringbould

Al tientallen jaren is men bezig de enorme hoeveelheid papieren transportdocumenten te vervangen door elektronische berichten. Die vervanging van papieren transportdocumenten door elektronische berichten (Electronic Data Interchange; EDI) lijkt te lukken als het gaat om zeevrachtbrieven maar als het gaat om cognossementen die gebruikt worden bij documentair krediet, houdt men nog angstvallig vast aan het papieren cognossement.

Lees het artikel

Fiscale bewijskracht van de digitale vrachtbrief / Mr. R. Andringa

Voor toepassing van het BTW-nultarief bij export, of bij intracommunautaire leveringen is onder andere vereist dat degene die levert, kan aantonen dat de goederen daadwerkelijk Nederland hebben verlaten. Een veel gehoorde vraag is, hoe dat vervoer dan aan de Belastingdienst moet worden aangetoond. Volstaat daarvoor de elektronische vrachtbrief?

Lees het artikel

Vraag uit de praktijk: Tekenen op een schermpje / Mr. J. Shula Stibbe

Vraag: Wat is de juridische waarde van een dergelijke aftekening voor ontvangst? En is het voor alle partijen een veilige methode?

Lees het artikel

Transportbedrijven en privacy /Dr. Koen Versmissen, Mr. Daphne Smaling

Transportbedrijven hebben als dienstverlener en als werkgever te maken met privacyregels. Hoe moet/mag een transportbedrijf omgaan met persoonsgegevens. En welke rol speelt het bedrijf dan volgens de terminologie van de privacywetgeving: verantwoordelijke of bewerker?

Lees het artikel

Smart Transport? Over vrachtbrief Apps, de elektronische handtekening en vertrouwensdiensten / Prof. Dr. Arno R. Lodder

De rechtsgeldigheid van elektronische handtekeningen en overeenkomsten is gebaseerd op EU-wetgeving. De huidige Richtlijn 1999/93 EG wordt naar verwachting in 2014 vervangen door de rechtstreeks werkende Verordening 2012/146 EU.Wat betekent dit voor de elektronische vrachtbrief?

Lees het artikel

Elektronische vrachtbrieven via het TransFollowplatform: een nieuwe cloud-dienst / Mr. Matthijs van Bergen

Aanbieders van cloud-diensten, zoals TransFollow, moeten voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens en zorgdragen voor technische en juridische continuïteit. Waar moet u op letten als u gebruik maakt van een cloud-dienst?

Lees het artikel

Big data en aansprakelijkheid / Mr. Polo G. van der Putt

Big data ontstaan doordat vele gebruikers gegevens achterlaten bij een clouddienst. Geanonimiseerd kan de dienstverlener deze gegevens analyseren, bijvoorbeeld met een algoritme. Aan welke regels moet een clouddienst voldoen en is een clouddienst aansprakelijk voor de continuïteit van zijn dienstverlening?

Lees het artikel